Big Data: een gigantische opportuniteit voor IT

Geplaatst op door Thibaud de Keyzer

Business_Travel

De hoeveelheid data in bedrijven explodeert. En met die groei nemen ook de verantwoordelijkheden van de IT-afdeling toe. De International Data Corporation (IDC) voorspelt dat onze digitale wereld in 2014 met 50% zal groeien tot zes triljoen terabytes. Als reactie op die boom zullen IT-afdelingen, naar verwacht, 30 procent meer uitgeven voor het beheer van Big Data.

De tijd dringt

Kortom, de tijd dringt: ondernemingen moeten nu inspelen op die evolutie en een visie uitwerken rond hoe ze de data binnen hun organisatie willen gebruiken en hoe ze er voordeel uit willen halen. Om tot die inzichten te komen, is er echter eerst en vooral een robuuste informatiearchitectuur nodig die data van verschillende bronnen kan beher
en, sturen en veiligstellen. Organisaties die hier geen werk van maken, dreigen voorbij te worden gestoken door concurrenten.

Derde platform

Er zijn immers al bedrijven die zich in het zogenaamde ‘derde platform’ bevinden: zij hebben al de stap gezet naar de volgende fase in de IT-revolutie, waarbij ze volop inzetten op Big Data, cloud- en mobiele technologie en sociale media. Die trendsetters zullen een voorsprong nemen in hun sector, wat voor grondige verschuivingen kan zorgen in de rangschikking van bedrijven. Zo voorspelt IDC dat in de meeste sectoren een derde van de top 20-bedrijven in 2018 forse concurrentie zal krijgen van organisaties die het derde platform omarmen. De voorlopers kunnen dankzij hun nieuwe technologie immers nieuwe diensten, businessmodellen en kostenstructuren creëren, om zo hun omzet te vergroten en toegevoegde waarde te bieden. Er is dus een race aan de gang, waarbij data-inzicht een middel blijkt om de concurrentie voor te blijven. Bent u klaar om mee te doen?

Data intelligent gebruiken

Het is geen geheim meer dat Big Data een rol speelt binnen een organisatie. Zoals velen weten, volstaat het niet om de meeste data beschikbaar te hebben. Wilt u de concurrentie voor blijven, dan moet u die data slim gebruiken. Big Data is bijvoorbeeld een uitstekend hulpmiddel om klantgerichter te werken. De gegevens kunnen waardevolle inzichten opleveren over de voorkeuren, de problemen, enz. van klanten, die u kunt aanwenden is om de klantenervaring te verbeteren.

Goed georganiseerd, duidelijk en betrouwbaar

Aangezien data zo cruciaal is, verwacht elke medewerker vandaag vlot toegang tot de data en de inzichten die ze met zich meebrengen. Meer toegang leidt echter natuurlijk ook tot vragen rond informatiebeveiliging.

Big Data kan daarom enkel meerwaarde bieden wanneer de data goed georganiseerd, duidelijk en betrouwbaar is. Door efficiënt informatiebeheer kunnen bedrijven de grote hoeveelheden en verscheidenheid aan data samenbrengen in één leveringsproces, wat de redundantie vermindert en voor één narratieve data-analyse zorgt. Zo besteden gebruikers minder tijd aan het verifiëren van data, terwijl er meer tijd overblijft om in real time de waarde van de data te beoordelen.

De storm doorstaan

Er zijn veel voorspellingen rond Big Data en u vindt overal massa’s tips over hoe u Big Data het best kunt beheren. In plaats van op te gaan in de hype is het belangrijk dat organisaties zich voorbereiden op wat komt. Door samen te werken met een betrouwbare technologiepartner kan de IT-afdeling, en ook de volledige organisatie, snel innoveren en zich aanpassen aan veranderingen in de markt, zonder de bestaande IT-infrastructuur te ontwrichten.

Lees meer over de verwachte invloed van Big Data in de whitepaper van IDC, IDC Predictions 2014: Battles for Dominance – and Survival – on the 3rd Platform.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>