Big Data naar een hoger niveau tillen; een aantal succesvolle voorbeelden

Geplaatst op door Didier Heck

Forklift Truck with Cargo ContainerMerv Adrian, VP bij  Gartner en Big Data analist, schreef begin dit jaar: “In de Hadoop-gemeenschap is er de laatste tijd heel wat te doen rond de positionering van Hadoop als Enterprise Data Hub. Ik zou dit eerder ‘aspirational marketing’ noemen: ambitieuze voorstanders van Hadoop hopen dat het platform als datahub zal worden gebruikt van zodra de functionaliteiten die de ontwikkelaars voor ogen hebben, ook daadwerkelijk voorhanden zijn. Ook al is dit mogelijk, we moeten  het in een breder kader plaatsen. We zijn er nog lang niet en mogen visie niet met strategie verwarren. Hadoop moet nog veel bewijzen op het vlak van operationele taken en het verwerken van events.”

Het is duidelijk dat Hadoop u momenteel niet zal helpen om snel inzicht te krijgen in uw business. Maar het helpt u wel om meer data op te slaan, met meer detail, en om toegang te krijgen tot die data tegen een lagere prijs. Het platform is dus een prima oplossing om dieper en op verschillende manieren te graven in al uw bedrijfsgegevens.

Ondernemingen die vandaag willen concurreren in de globale marktplaats hebben echter nood aan onmiddellijke, gebruiksklare informatie. SAP is vastberaden om Big Data naar een hoger niveau te tillen dan de eenvoudige mogelijkheden van Hadoop. Het bewijs? Ons HANA-platform. SAP HANA maakt de belofte van Big Data waar, in real time en met echte resultaten. Hieronder wil ik graag een aantal succesvolle voorbeelden aanhalen.

“SAP HANA is een waardevol platform dat voor razendsnel inzicht zorgt”, aldus David Schwarzback, VP & CFO van eBay North America, eBay Inc. eBay zet SAP HANA in om kostbare inzichten bloot te leggen ronde de werking van zijn virtuele economie. Meer hierover is te zien in de onderstaande video.

Een voorbeeld van The Internet of Things (IoT) is Alliander. Alliander, de grootste energiedistributeur in Nederland, gebruikt met succes SAP HANA om de Big Data van sensoren en bedrijfsapplicaties te analyseren. Zo kan Alliander betere forecastingmodellen opstellen en, uiteindelijk, innovatievere oplossingen leveren. Meer hierover is te zien in de volgende video:

De unieke Smart Data Access-technologie en de Data Services van SAP brengen SAP HANA en Hadoop op een transparante manier samen. Zo koppelen we de voordelen van SAP HANA – onmiddellijke resultaten – aan de onbeperkte opslagmogelijkheden van Hadoop. SAP HANA combineert een database, dataverwerking en een applicatieplatform met in-memorytechnologie. Het platform biedt alle engines en libraries die nodig zijn voor predictieve analyses, planning, tekststudies en ruimtelijke en business analytics.

Dankzij al deze mogelijkheden is SAP HANA het enige platform dat in staat is tot realtime dataverwerking. Een ambitie die volgens Merv Adrian van Gartner nog altijd ‘Aspirational Marketing’ is voor de datahubs die 100% op Hadoop zijn gebaseerd.

In mijn volgende blog bespreek ik een aantal scenario’s die aantonen hoe en waar de tandem Hadoop – SAP HANA kan worden ingezet om problemen rond Big Data op te lossen.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>