BIMAC’s Controllers’ Day 2015

Geplaatst op door Natasja Naessens

BimacHet was nog vroeg in de ochtend toen ik op 30 maart aankwam op de Vlerick campus in het centrum van Brussel. Iedereen was druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de Controllers’ Day van BIMAC, die dit jaar doorging onder het thema ‘The Digital Controller’. Op de agenda: een keynote door een internationale spreker, interactief paneldebat en tal van businesscases die illustreerden hoe belangrijk ‘digital’ geworden is in de dagelijkse job van een controller. SAP was ook op het event aanwezig, als een van de foundation partners. De laatste jaren werkt SAP hard om zijn businessoplossingen klaar te stomen voor de digitale, genetwerkte economie. Nauw contact met zakelijke gebruikers is daarbij cruciaal. Door de banden met de gebruikers aan te halen, begrijpt een verkoper van businesssoftware zoals SAP hun noden en kan het die vlot vertalen naar software en technologie die hen effectief ondersteunt in hun dagelijkse job. De nieuwe generatie businesssuite voor HANA (S/4HANA) die SAP recent lanceerde, is duidelijk het resultaat van die visie en strategie. S/4HANA is uitermate gebruiksvriendelijk en biedt zakelijke gebruikers met één muisklik inzicht in data, in de huidige, genetwerkte economie.

BIMAC’s Controllers’ Day was voor SAP een fantastische opportuniteit om te netwerken en te connecteren!

In deze blog ga ik graag wat dieper in op een paar pijnpunten en uitdagingen waar controllers vandaag mee geconfronteerd worden. Laat ons starten met ‘rapportering’. Zijn offlinerapporten in MS Excel de beste manier om controllers te ondersteunen in deze alsmaar digitalere wereld? Voor gebruikers van SAP HANA is er een veel beter alternatief: met SAP HANA kunnen controllers zelf (en niet hun IT-collega’s!) flexibele onlinerapporten beheren, in real time. SAP HANA stelt hen immers in staat om online verbazingwekkend snel duizenden tot miljoenen records te analyseren. Ze kunnen de gegevens indien nodig zelfs verrijken met voorspellende algoritmes (voor bv. nauwkeurige forecasting). En ja, die rapporten kunnen nog altijd worden aangemaakt in een MS Excel front-end met alle geavanceerde functionaliteit die we gewoon zijn, zoals draaitabellen. Daarnaast helpt SAP HANA controllers ook om dashboards aan te maken en hun eigen storylines te ontwerpen, zodat ze alle data online kunnen terugvinden en analyseren. Geavanceerde visualisatiemogelijkheden helpen om de data duidelijk voor te stellen. Toch even onderlijnen: met ‘online’ bedoelen we dat controllers rechtstreeks kunnen rapporteren over de operationele data, zonder dat de data eerst moeten worden gekopieerd in een afzonderlijke businesswarehouse. SAP HANA is immers echte in-memorytechnologie: controllers kunnen onmiddellijk naar beneden ‘drillen’ om alle details te bekijken, zonder op de data te moeten wachten. Op die manier ondersteunt SAP controllers in dit nieuwe digitale tijdperk.

Rapportering staat centraal in het takenpakket van een controller. Maar planning & budgettering zijn net zo belangrijk. Het is duidelijk dat controllers echt nood hebben aan een krachtige, geïntegreerde planningsoplossing om, nogmaals, hun geliefde MS Excel-sheets te vervangen. Ook dit onderwerp kwam uitgebreid aan bod tijdens Controllers’ Day. Op basis van SAP HANA lanceerde SAP begin 2015 SAP Cloud for Planning, een public cloudoplossing (i.e. business-owned) die financiële planning en analyses ondersteunt. Deze in-memoryoplossing, die zo gebruiksvriendelijk is als een consumentenapp, beschikt over geïntegreerde dashboards en dynamische grafieken en ondersteunt elke stap in het planningsproces van controllers. De oplossing is collaboratief, heeft een moderne interface en is beschikbaar op om het even welk device. Je leert er meer over in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=kYCdGr1FMmo

Netwerken en leren: dat was het doel van de Controllers’ Day. De meer dan 100 deelnemers gingen naar huis met nieuwe inzichten en ideeën over hoe controllers vandaag werken en hoe ze zouden moeten werken in de toekomst, in deze digitale, genetwerkte economie. Onze conclusie? Met SAP Simple Finance en SAP Cloud for Planning, de meest recente oplossingen voor de ‘Office van de CFO’, is SAP goed op weg om controllers perfect te ondersteunen.

Meer weten over SAP’s innovaties voor de financiële afdelingen? Volg me op Twitter of contacteer mij rechtstreeks: natasja.naessens@sap.com .

 

 

 

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Engels, Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>