De cloud: gisteren, vandaag en morgen

Geplaatst op door Jan Duthoo

Clouds, HeavenDe oorsprong van cloud computing gaat terug tot 1997, toen de internetzeepbel ontstond: technologie en internet veroverden onze huiskamers en werden algemeen aanvaard. Toen al besteedden sommige bedrijven de datacentertaken van hun IT-afdeling uit, al was dat zeker geen courante praktijk.

Toen de cloudservices zich ontwikkelden, botsten ze op één grote hinderpaal die een algemene doorbraak tegenhield: de angst voor de (on)veiligheid van het outsourcen van kritische businessprocessen. Zou u, als eigenaar van uw eigen bedrijf, de werking van uw software willen uitbesteden aan een bedrijf dat failliet kan gaan, dat uw data kan verliezen, of een zwakke plek vertonen zodat uw data openbaar worden? Natuurlijk niet, maar hoe kwam het dan dat dit veranderde?

 Veiligheid heeft een prijs

Waarom begonnen bedrijven cloudservices te gebruiken? Om financiële redenen, uiteraard. Of meer specifiek, door de budgettaire beperkingen ten gevolge van de kredietcrisis en de daaropvolgende wereldwijde recessie. Bedrijven waren verplicht om te werken met kleinere budgetten en moesten op elke mogelijke manier besparen. Eén van de manieren om dit te doen, was investeren in cloud-gebaseerde software, infrastructuur en data-oplossingen. Deze waren misschien risicovoller dan hun interne oplossingen, maar wel een stuk goedkoper. In veel gevallen was het opslaan van data op afstand – waarbij de veiligheid primeert – trouwens veiliger dan interne netwerken.

 Uitbreiding van de diensten

Tegelijkertijd begonnen de cloudservices te groeien. Ook in België kan cloud computing sinds enkele jaren op meer bijval rekenen. Dit heeft onder andere te maken met de strategie die Europa heeft uitgewerkt om cloud computing te promoten in alle Europese landen.

Gaandeweg kwamen andere services de cloudmarkt versterken en ook technologische innovaties zorgden voor een uitbreiding van de cloudcapaciteiten. De grootte en de snelheid van harde schijven bijvoorbeeld vergrootte de capaciteit van data-opslagcenters aanzienlijk. De toename van de bandbreedte heeft Software-as-a-Service (SaaS) mogelijk gemaakt op een niveau dat bij de eerste DSL- of inbelverbindingen onvoorstelbaar was.

 De cloud vandaag

Vandaag is er een grote verscheidenheid aan cloudservices en toepassingen op de markt. Honderden bedrijven in evenveel niches vechten om de aandacht van de eindgebruiker. Sommigen specialiseren zich in kleine niches, ze houden zich bij één ding en doen dat goed. Andere bedrijven benaderen de cloud meer vanuit een allround perspectief.

Welke toekomst ligt er in het verschiet voor cloud computing? Het antwoord hangt, zoals altijd, af van de business. Kleine bedrijven zijn al aanzienlijk aan het profiteren van de cloud en besteden nagenoeg iedere businesstoepassing uit aan een cloudservice. Een van de redenen hiervoor is dat een groot aantal Belgische kmo’s een concurrentievoordeel in het gebruik van de cloud ziet. De cloud is namelijk een relatief goedkope manier om een concurrentievoordeel uit te halen. Grotere bedrijven blijven opteren voor een gemengde aanpak, omdat sommige oudere programma’s eenvoudigweg niet vervangen kunnen worden door cloudalternatieven in dit relatief vroeg stadium in de evolutie van de technologie.

 Een onvoorspelbare toekomst

De cloud blijft groeien, zowel in capaciteit als in aanvaarding, en daardoor onstaat een nieuwe markt. Nichebedrijven specialiseren zich in het begeleiden van andere bedrijven bij hun migratie van een interne technologie naar een cloudoplossing. In veel gevallen zijn er inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat een cloudtoepassing compatibel is met andere cloud- en interne toepassingen. Bedrijven die cloudbedrijven inschakelen voor een allesomvattende suite van businesstoepassingen, die gegarandeerd compatibel zijn, is een markt die open ligt, terwijl moderne cloudbedrijven vechten om individueel naam te maken. Deze cloud-aggregatieservice is nog een andere functie van de cloud die zich snel zal ontwikkelen.

Zoals het er nu voorstaat, kunnen weinigen de invloed, macht en onmiskenbare toekomst ontkennen van een businesswereld die wordt gedomineerd door de cloud. Verdeelde technologie werkt eenvoudigweg teveel als niveauregelaar op de wereldwijde scène. Cloudtechnologieën zorgen er immers voor dat kleine bedrijven kunnen groeien, ze dragen bij tot globalisering en leiden in het algemeen tot goedkopere werkingskosten.

Welke volgende grote stap zal cloud computing zetten? Welke innovatie wacht er om de hoek? Er komt iets op ons af, zoveel is duidelijk, maar welke innovatie wordt het? Er zijn er niet velen die het weten. Voorlopig kijkt de wereld zijn ogen uit en wacht af.

Tijdens ons ‘Innovate or Die’ evenement op 18 juni in Leuven kijken we naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van cloud voor de HR-, marketing-, sales- en finance professional. Interesse? Kijk voor meer informatie op http://innovateordie.be/.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>