De kracht van eenvoud

Geplaatst op door Willem Pardaens

Eenvoud en logica. Twee kernwoorden die op elke goede gebruikersinterface van toepassing moeten zijn. Eenvoud in gebruik, en gericht op de rol die de gebruiker binnen een onderneming heeft. Het hele systeem achter deze gebruikersinterface kan best complex zijn, krachtig met berekeningen of gedreven door ingewikkelde validatieregels. Die complexiteit is namelijk nodig om het beoogde bedrijfsproces optimaal te ondersteunen. Of het nu gaat over de verkoop van producten, voorraadcontrole, financiële analyse of personeelsevaluaties, elk bedrijfsproces heeft een zekere complexiteit.

Het is de taak van de gebruikersinterface om die complexiteit voor de eindgebruiker af te schermen. Een gebruiker wil namelijk niet met die complexiteit bezig zijn, maar enkel gefocust zijn op het uitvoeren van zijn bedrijfsproces. Een intuïtieve interface geeft de mogelijkheid om meer met het eigenlijke bedrijfsproces bezig te zijn, zonder te hoeven nadenken over de manier waarop een taak of actie in het computersysteem ingegeven moet worden. De interface moet gericht zijn op de rol van de gebruiker en een weerspiegeling zijn van diens intenties. Wanneer dit goed is weergegeven, kan de interface ook een actieve en sturende rol vervullen – zonder expliciete opdracht van de gebruiker, kan de interface proactief enkele operationele KPI’s of (alarmerende) trends tonen waarop de gebruiker meteen kan inspelen.

Table

 

 

 

 

 

 

Consistentie

Naast eenvoud en logica, is consistentie ook een belangrijke troef. Klassieke softwaresystemen zijn traditioneel geïnstalleerd op servers in het bedrijfsnetwerk (on premise). De sterke en onafwendbare opkomst van cloud zorgt er echter voor dat bedrijven vaak een combinatie zullen hebben van beide soorten systemen, vaak elk met hun eigen gebruikersinterface. Het is belangrijk dat beide systemen in overeenstemming met elkaar zijn. Dit geeft niet alleen meer comfort aan de eindgebruiker, het zorgt er ook voor dat het aanleren van het systeem aan nieuwe gebruikers veel vlotter zal verlopen. Naast cloud, geldt dit natuurlijk ook voor mobiele applicaties. Die hebben ook hun specifieke manier van werken. Vaak ook nog afhankelijk van het merk van het toestel, of de grootte van het scherm. Een consistente gebruikersinterface zorgt voor een gelijke look-en-feel en schept een vertrouwde omgeving voor de eindgebruiker, ongeacht het apparaat dat hij gebruikt.

stats

 

 

 

 

 

HTML5

Om dit technisch mogelijk te maken, kiezen veel organisaties voor HTML5. Deze web-taal biedt voldoende mogelijkheden om een aantrekkelijke en interactieve interface op te zetten. Door de responsiviteit is het ook meteen beschikbaar op allerlei toestellen – laptop, tablet, phablet en telefoon – met elk hun eigen schermgrootte. HTML5 is ook een taal die relatief populair is bij ontwikkelaars en vlot aangepast kan worden. Als je een HTML5 interface hebt die er in slaagt een complex computersysteem naar de gebruiker toe te vertalen in een eenvoudige, rol-gedreven interface die cross-device aangewend kan worden, dan kan je spreken van een pareltje van een gebruikersinterface.

Bij SAP hebben we dit alles samengebracht in SAP Fiori. Een volledig nieuwe gebruikersinterface die de manier van werken met een SAP-systeem compleet verandert. De transacties worden op een pc of mobiel device aangereikt via eenvoudige HTML5-schermen die afgestemd zijn op verschillende gangbare gebruikersprofielen zoals financieel beheerders, aankopers, managers of productieplanners.

screens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk voor meer informatie over SAP Fiori op:

–          What is SAP Fiori UX?

–          Let’s talk about design and user experience

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>