De toekomst van de gezondheidszorg: in realtime een vinger aan de pols van de wereld

Geplaatst op door Didier Heck

273378_l_srgb_s_glEen goede gezondheid is het allerbelangrijkste dat er is. Het klinkt cliché maar niemand zal dit tegenspreken. Eveneens een waarheid als een koe: met de juiste informatie verzet je bergen.

De geschiedenis van de gezondheidszorg werd altijd al gekenmerkt door evoluties die grenzen verleggen. Vaccinaties, microchirurgie en pacemakers: in een ver verleden waren ze allemaal toekomstmuziek. Of zelfs ‘wishful thinking’. En wat brengt de toekomst?

Wat als …

… een oncoloog voor zijn patiënten de beste behandelmethode zou kunnen uitstippelen  op basis van gegevens van behandelingen en resultaten van andere patiënten met een gelijkaardig genetisch profiel?

En wat als …

… gezondheidsautoriteiten het uitbreken van een lokale ziekte zouden kunnen detecteren, nog voor die ziekte zich verspreidt buiten de grenzen van een dorp?

De gezondheidssector heeft in elk geval toegang tot massa’s data: 30% van alle data ter wereld komt uit de gezondheidszorg. Maar slechts een fractie van die data wordt ook effectief gebruikt, veelal voor praktische, operationele doelstellingen. De medische geschiedenis en de technologie zijn echter permanent in beweging. De huidige trends wijzen erop dat de scope aan het veranderen is en dat data rond gezondheid in de toekomst wel uitvoerig gebruikt zullen worden.

SAP is ervan overtuigd dat Big Data ontzettend waardevolle informatie kan opleveren voor de gezondheidssector. Binnenkort kunnen we zo in realtime de vinger aan de pols van de wereld houden.

Dit zal vooral nuttig blijken voor gezondheidsinstanties zoals ziekenhuizen en revalidatiecentra, die elke dag massa’s persoonlijke data verwerken voor behandelingen en facturatiedoeleinden. Eens deze data niet meer aan één bepaalde patiënt zijn gebonden, worden ze een waardevolle bron van informatie die kan helpen om de patiëntenzorg, het medisch onderzoek en het voorspellen van publieke gezondheidstrends te verbeteren. Een grondige analyse van die data leidt ook tot operationele intelligentie die de instanties helpt om efficiënter te werken en doeltreffende marketingcampagnes uit te werken.

Er zijn ook opportuniteiten voor de instanties die de gezondheidszorg betalen, zoals verzekeringsinstellingen en zorgverzekeraars. Door data van uiteenlopende bronnen te analyseren, kunnen ze vroeg in het proces ziektepatronen identificeren en gepersonaliseerde preventieprogramma’s aanbieden om de zorgverzekeringskosten te drukken. Data-analyse kan hen trouwens ook helpen om fraude aan te vechten, risico’s te verminderen en operationele kosten te drukken.

Voor life sciences-bedrijven is een snelle analyse van Big Data dé manier om de ontwikkelingskosten voor nieuwe medicijnen (ca. USD 1 miljard) te reduceren en de producten sneller op de markt te brengen. Zo krijgen gebruikers meer behandelingsmogelijkheden. Behandelingen die ooit ontzettend duur waren, komen binnen het bereik van de hele bevolking.

Hieronder nog een paar concrete praktijkvoorbeelden:

Evidence-based medicine

Bij Charité, het grootste universitaire ziekenhuis in Europa, groeit de hoeveelheid data elke dag. De data zijn cruciaal voor Charité: het ziekenhuis verzamelt ze en hergebruikt ze voor behandelingen, opleidingen en voor onderzoek.

Gepersonaliseerde zorgprogramma’s

De Duitse zorgverzekeraar AOK wil patiëntengegevens, gegevens van doktersvoorschriften en medische gegevens analyseren om ziektepatronen bloot te leggen. Zo kan de verzekeraar zijn klanten waarschuwen voor een mogelijk gezondheidsrisico en een preventieprogramma uitwerken.

Medische genetica

MKI, een van Japans belangrijkste biotechnologiebedrijven, wil ziekenhuizen die kankeronderzoek uitvoeren op basis van DNA sequence matching helpen om beter en sneller beslissingen te kunnen nemen. Het idee: de genoomfragmenten binnen de dag analyseren, zodat de patiënt het resultaat krijgt nog voor hij het ziekenhuis verlaat. Dit proces is indrukwekkend versneld met SAP HANA: waar de analyse vroeger verschillende dagen in beslag nam, zijn de resultaten nu in slechts 20 minuten beschikbaar.

Zoals we in deze praktijkvoorbeelden zien, is ‘meer data’ niet de sleutel tot een ‘big data-enabled’ bedrijf. Het geheim is om sneller toegang te hebben tot informatie die beslissingen kan verbeteren. Innovatieve ondernemingen in de gezondheids-, of elke andere, sector hebben daarom nood aan een geavanceerde strategie voor data-analyse, die hen helpt om:

– Datasets grondig te analyseren, om zo complexe, interactieve vragen te kunnen stellen

– Inzichten te verwerven uit een brede waaier datatypes van verschillende bronnen

– Met realtime-data te werken

– Razendsnelle analyses uit te voeren, die in een mum van tijd antwoorden opleveren

– Voorspellende analyses uit te voeren

De gezondheidssector is één van de 25 sectoren waar SAP nauw mee samenwerkt om hun plannen te realiseren en zo ‘big value’ te halen uit ‘big data’.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>