De zakelijke toepassingen van smart glasses

Geplaatst op door Jürgen Thielemans

smart glassesDe techies kijken er reikhalzend naar uit. Maar hoe zit het eigenlijk met de zakelijke toepassingen van smart glasses?

Een Google Glass weegt bijna niets, heeft een lange batterijduur en is uitgerust met een camera en een sensor waardoor de drager beweging in 3D kan waarnemen. In feite gaat het om een draagbare computer met een optische display die op het hoofd gedragen wordt, net als een bril. De drager ziet niet alleen zijn omgeving, maar ook context-specifieke gegevens en data. Google heeft met Google Glass een nieuwe standaard gezet voor smart glasses.

Smart glasses hebben voor de gebruiker een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld smartphones en tablets. Als je een smartphone gebruikt, dan wisselt je blik voortdurend van het scherm naar je omgeving en terug. Dat kan soms lastig zijn. Maar ook als je bijvoorbeeld je handen moet gebruiken om iets te dragen of vast te houden, dan kan een smart glass een logische oplossing zijn. Bovendien zie je, als drager van een smart glass, niet alleen de omgeving, maar in één oogopslag ook informatie die nuttig is voor de context waarin je je bevindt.

Hoewel smart glasses nu vooral iets lijken voor de techies zijn er ook vele mogelijkheden voor zakelijke toepassingen. Een klassiek scenario is dat van de onderhoudsmonteur. Stel je voor dat zo’n monteur een pomp moet vervangen of een bepaalde machine moet repareren. Via augmented reality en GPS-informatie, kan hij naar de juiste locatie worden geleid met eenvoudige instructies als ‘ga hier links’ of ‘beklim deze ladder’. Zodra hij de machine heeft gevonden, kan de smart glass allerlei informatie tonen als onderhoudshistorie of de locatie van bepaalde onderdelen binnen de machine.

Een ander scenario is bijvoorbeeld een heftruckchauffeur die rondrijdt in een gigantisch distibutiecentrum van een webwinkel. De smart glass kan hem via augmented reality tonen waar hij naartoe moet om een bepaald product te vinden. Zeker als het gaat om nieuwe medewerkers kan zoiets handig zijn.

Augmented reality kan ook een bijdrage leveren aan het verhogen van de kwaliteit. Bij autofabrikant Daimler in Duitsland heeft SAP een scenario ontwikkeld waarbij medewerkers via een headset naar de juiste assemblageonderdelen worden geleid, afhankelijk van het type motor waar ze aan werken. In de automobielsector kan het bijvoorbeeld heel kostbaar zijn om alle wagens van een bepaald type te moeten terugroepen omdat er een aantal motoren verkeerd is geassembleerd.

Met SAP Visual Enterprise biedt SAP haar klanten nu al de mogelijkheid om 3D-visualisaties te maken, van een kleine microchip tot een complete stad. Onze specialisten werken ook aan prototypes waarbij artsen een compleet patientendossier kunnen bekijken via een smart glass, als ze hun ronde doen door het ziekenhuis.

Een tweede prototype waar we mee bezig zijn is order picking in distributiecentra in combinatie met SAP Extended Warehouse Management. De order pickers krijgen niet alleen navigatieaanwijzingen, maar de smart glass scant ook de barcodes op de producten en geeft een visueel overzicht van de orderlijst. Ook krijgen ze bijvoorbeeld tijdig een waarschuwing als ze in botsing dreigen te komen met bijvoorbeeld een andere heftruck.

Er bestaat ook een prototype dat is ontwikkeld bij TSG Hoffenheim, een Duitse voetbalclub die speelt in de Bundesliga. Met behulp van SAP HANA, onze in-memory database, worden razendsnel allerlei gegevens geanalyseerd die via draagbare sensoren op het lichaam van de spelers worden verzameld. De trainer ziet die informatie in zijn Google Glass en kan daarop meteen inspelen zonder het oogcontact met spelers te verliezen.

Uiteraard zijn vertrouwelijkheid en privacy hot topics bij dit soort toepassingen. Bij bedrijven die dit soort gegevens binnen een duidelijk afgebakend territorium gebruiken zal er niet meteen een probleem zijn. Maar uiteraard zijn er vragen. Hoe gaan we om met het feit dat alles en iedereen gefilmd kan worden met een smart glass? Hoe beveiligen we de opslag en analyse van gegevens? Bij SAP gebruiken we bijvoorbeeld de SAP Cloud om klantengegevens te beschermen. De grootste uitdaging waarvoor we staan is wellicht nog hoe we gebruikers exact die gegevens tonen die ze in een bepaalde situatie nodig hebben, zonder ze te overladen met informatie. Met andere woorden: hoe maken we van een data glass ook echt een smart glass? Of smart glasses zullen doorbreken binnen bedrijven en organisaties hangt niet zozeer af van de zakelijke mogelijkheden, als wel van de kwaliteit van de gebruikerservaring.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>