Een dag op het racecircuit met McLaren en SAP HANA

Geplaatst op door Frank Soudan

 Augustus 2014: in Spa – Francorchamps wordt alles in gereedheid gebracht voor de Grote Prijs van België Formule 1.

Als technologiepartner van McLaren krijgt SAP, samen met een aantal klanten, de unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen van één van de technologisch meest geavanceerde sporten ter wereld.

Picture 1 f1blog

10 uur: vertrek naar het racecircuit en verwelkoming in de paddock

Om 10 uur stipt verzamelen alle klanten aan de SAP-stand in het SAS hotel in Spa, het hotel waar ook alle racepiloten verblijven. De toon is meteen gezet als ook Sebastian Vettel aanstalten maakt om naar het racetrack te vertrekken: dit wordt een unieke ervaring!

Een shuttle brengt het selecte clubje langs kleine veldwegen doorheen het bos rechtstreeks naar de paddock. Iedereen is meteen onder de indruk van de smetteloze McLaren-garages en de feilloze organisatie. Meteen wordt duidelijk dat een goede voorbereiding, efficiëntie en performantie dé ingrediënten vormen voor succes.

Hasso Plattner, mede-oprichter van SAP, leidt de klanten rond en legt uit waarom het bedrijf SAP HANA heeft ontwikkeld. De introductie van ERP in de jaren 70 was een enorme vooruitgang. Destijds was het werkelijk visionair om één geïntegreerd platform te hebben van met elkaar geconnecteerde systemen op basis van technologie. De architectuur van dit platform blijft echter complex en laat niet toe om de enorme hoeveelheid beschikbare informatie naar behoren te gebruiken. In 2012 besefte Plattner dan ook dat we klaar waren voor een nieuwe generatie waarbij deze massale hoeveelheid gegevens in real-time kan worden verwerkt. Plattner liet een team werken aan een nieuw platform waarbij eenvoud, efficiëntie en performantie centraal stonden: het real-time data platform SAP HANA was geboren! Net als in de Formule 1 gebruikt HANA de kracht van data om te innoveren en… om te winnen!

Frank-HassoFoto: Frank Soudan, Sales Director Innovations bij SAP BeLux, en SAP mede-oprichter Hasso Plattner

12 uur: de laatste voorbereidingen

Nog even tijd voor de race begint. Elk Formule 1-team doet de laatste testen om te kijken of ze de wagens nog kunnen optimaliseren. Daarvoor halen ze het uiterste uit de enorme hoeveelheid beschikbare data: elke McLaren-wagen bevat immers 120 sensoren die continu alle mogelijke parameters meten: de remmen, de banden, de performantie van de motor, de lichaamswarmte en de hartslag van de piloot,… Het zijn de details die het verschil maken: meten is weten en weten is winnen!

Per ronde worden er zo 2GB aan data per wagen verzameld. Op een raceweekend van drie dagen betekent dat 3TB of 7 miljoen lijnen data per wagen. Een performante analyse van al deze data is dus cruciaal en bepaalt winst of verlies. Vroeger duurde de verwerking van al deze gegevens maar liefst twee weken. Nu duurt de data-analyse op basis van SAP HANA slechts een paar seconden – 14.000 keer sneller dan vroeger.

Dankzij het SAP HANA real-time data platform, SAP BI en Predictive Analytics beschikken de ingenieurs van McLaren over een real-time dashboard dat hen toelaat om tijdens de race beslissingen te nemen om de prestaties te verbeteren.

15 uur: racing time!

De adrenaline stijgt. Iedereen is klaar voor de start. Nu is het aan de piloten om hun beste beentje voor te zetten. De ingenieurs kunnen alleen nog een aantal zaken in real-time bijsturen dankzij SAP HANA. Het hele team werkt samen als een goed geoliede machine met ‘the perfect lap’ als het ultieme doel.

f1 cloud 3

 

 

17 uur: debriefing

De race zit erop, met een eervolle zesde en zevende plaats voor het McLaren-team.

Na een laatste debriefing keren alle klanten tevreden naar huis.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>