Het ERP-Inspiratieboek

Geplaatst op door Johan Mine

Female small business owner taking inventory with digital tablet“SAP biedt de meest krachtige, meest flexibele en meest gebruiksvriendelijke oplossing om uw business naar een hoger niveau te tillen”. Gelooft u ons, als we dit beweren of bent u toch wat argwanend? En wat als onze klanten het zeggen? De voorbije jaren tekende SAP een pak inspirerende getuigenissen op van Belgische kmo’s. Niet zomaar, om te bewijzen dat we ‘goed’ zijn maar vooral om aan te tonen dat SAP – samen met zijn partners – oplossingen aanbiedt die specifiek zijn afgestemd op de noden van kmo’s uit de meest diverse sectoren. Bent u actief in de ‘groothandel en distributie’, ‘chemische industrie’ en ‘consumentenproducten’? Lees dan vooral verder …

Een overzicht op voorraad en leveringen

Groothandels- en distributiebedrijven zullen vast beamen dat voorraadbeheer een van hun grootste uitdagingen is. Als u geen accuraat, up-to-date zicht heeft op uw voorraad, kunt u niet correct antwoorden op de vragen van uw klanten en zeker niet vlot leveren. Als uw voorraad niet is afgestemd op uw vraag, komen leveringstermijnen in het gedrang. Met een ERP-systeem houdt u automatisch uw voorraad bij, linkt u die voorraad aan de pijplijn van offertes en bestellingen en weet u precies hoeveel die voorraad u kost, op elk moment van de dag.

Voorraadbeheer loopt op wieltjes

Wolvenberg, leverancier van fietskledij en –accessoires, beheert zijn volledige voorraadketen – van leverancier tot klant – binnen één omgeving, met SAP Business One, de WMS add-on van Produmex en een e-commerceplatform. Alle bedrijfs- en operationele processen verlopen gestroomlijnd en zijn perfect met elkaar gesynchroniseerd. Wolvenberg doet het bijgevolg uitmuntend op het vlak van productiviteit, snelheid en leveringscorrectheid: de voorraadcorrectheid bedraagt meer dan 99,9% en het voorraadniveau is optimaal in functie van het gebruikt kapitaal.

Wendbaarheid om de concurrentie voor te zijn

Waar voorraad cruciaal is voor distributie- en groothandelsbedrijven worstelen kmo’s uit de chemische sector nog met tal van andere uitdagingen. De grillige energie- en grondstofprijzen, bijvoorbeeld, de oprukkende globalisering en concurrentie, de strenge reglementering en de alsmaar kortere levenscyclus van hun producten.

Campine, een specialist in brandvertragende stoffen, concentraten en masterbatches voor plastics, PET-katalysatoren en loodrecyclage, koos voor SAP Business All-in-One in combinatie met de FAST-Chemicals® template van Delaware om die uitdagingen aan te gaan. Het pakket bundelt kwaliteitsbeheer, boekhouding, kredietcontroles, materiaal- en stockbeheer, aan- en verkoop en logistiek in één totaaloplossing. Alle stappen in het bedrijfsproces, van aankoop, over productie tot distributie zijn voortaan aan elkaar gelinkt in een logische structuur. Eenduidige data verkleint de kans op fouten. Een accurate managementrapportering en online stockrapportering geven Campine meer wendbaarheid en helpen om cijfers om te zetten in concrete acties.

De liefde voor chocolade

U produceert consumentengoederen? Ook uit uw sector hebben we tal van klanten. Ze worstelen allemaal met knelpunten die u vast herkent: de moeilijkheid om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen, om de concurrentie voor te blijven, om vlot samen te werken met retailers en om de voorraadkosten te beperken. SAP helpt hen bij elke uitdaging.

Neem nu chocolademaker Cavalier, de producent van chocolade met stevia. Een aantal jaren geleden introduceerde onze partner Expertum er SAP Business All-in-One-oplossing. “In eerste instantie dachten we dat SAP enkel voor multinationals was”, aldus Felix Verdegem, CEO van Cavalier. Vandaag is hij blij dat Expertum hem van het tegendeel kon overtuigen. Cavalier gebruikt SAP voor de planning en uitvoering van de productie, voor aankoop- en voorraadbeheer en voor de analytische boekhouding. Ook het beheer van klantenrelaties, verkoopactiviteiten en opportuniteiten is mee geautomatiseerd. De rapportering zorgt voor inzicht in de prestaties, verkoop, klantenbinding, productiekosten en winstgevendheid.

SAP gaat trouwens goed samen met chocolade, zo blijkt. Ook Belgisch chocolademaker ItaloSuisse houdt van het SAP recept: “Bij SAP vonden we de beste functionaliteit/prijsverhouding en een functionele ‘fit’. Zelfs vandaag, jaren na de implementatie, verbaast de functionele diepgang van de software ons nog dagelijks”, getuigt ICT-manager Joris Cuypers.

Het kleine ERP-inspiratieboek

Moraal van het verhaal: SAP en zijn partners kennen heel precies de uitdagingen van elke sector. Ook van uw sector. Lees vandaag nog de getuigenissen van Wolvenberg, Campine en Cavalier. En neem zeker ook ons ERP-inspiratieboek door: we lijsten er uw uitdagingen op, schetsen een aantal concrete voordelen van een ERP-systeem en schreven pakken getuigenissen neer. Zo hoort u het ook eens van een ander …

Onze verhalen inspireren u? Deel ze met collega’s!

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>