Laat werkkapitaal nog harder werken

Geplaatst op door Natasja Naessens

De cashflow is de levensader van elke organisatie. Uit het recente Performance Benchmarking-onderzoek van SAP blijkt echter dat slechts 13 procent van de organisaties beschikt over de online tools die nodig zijn om de huidige en historische cash flow-data te analyseren. Is het zonder een volledig inzicht in de geldstromen van de organisatie eigenlijk wel mogelijk om investeringen en groei effectief te beheren?

EuroFinance geeft in haar recente onderzoek « Keys to better cash forecasts and optimizing working capital » antwoord op deze vraag.

Het onderzoek is gebaseerd op input van 173 corporate treasury professionals, werkzaam op zowel nationaal als internationaal niveau en in organisaties met een omzet van boven en onder de één miljard US dollar. Het rapport laat, niet verrassend, zien dat het effectief beheren van werkkapitaal na de crisis aan nieuw belang heeft gewonnen. Men kan zelfs stellen dat het beheer ervan kritiek is voor het overleven van zowel de organisatie als haar supply chain.

Het onderzoek laat ook zien dat een van de factoren voor het verbeteren van het kapitaalbeheer een verbeterde samenwerking is tussen het treasury departement en deze van crediteuren, debiteuren, inkoop, sales en andere. De integratie van treasury georiënteerde met andere operationele financiële systemen speelt hierin een belangrijke rol. Met verbeterde organisatiebrede inzichten in de geldstromen – waar geld vandaan komt, waar het nodig is en hoe het door de organisatie stroomt – kunnen CFO’s en corporate treasurers:
– De zichtbaarheid van geldstromen en liquiditeitsvoorspellingen verbeteren
– Uitgaven beter controleren en de cash flow versnellen
– Werkkapitaal optimaliseren om zo de bedrijfsmiddelen zo efficiënt mogelijk te benutten
– Schulden reduceren en investeringsmogelijkheden vergroten

Maar wat is de beste manier om de samenwerking tussen financiële afdelingen te verbeteren, automatisering mogelijk te maken en toegang te krijgen tot een breed scala aan interne en externe data? Organisaties die gebruik maken van geïntegreerde cash- en liquiditeitsbeheerplatformen hebben een aanzienlijk voordeel. Samenwerking, integratie en automatisering voeden elkaar en zo ontstaat er synergie. Hoe meer waarde treasury biedt aan andere departementen, hoe meer eindgebruikers geneigd zijn om mee te werken aan het leveren van data. En dit leidt uiteindelijk weer tot betere voorspellingen en een hogere integratie met interne afdelingen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat EuroFinance voorspelt dat corporate treasury aan de vooravond van een nieuw tijdperk staat waarin efficiëntieverbeteringen en actiegerichte inzichten de optimalisatie van werkkapitaal naar een nieuw niveau kunnen tillen.

Benieuwd hoe werkkapitaal verder geoptimaliseerd kan worden en cash forecasts verbeterd kunnen worden? Kom naar de SAP Finance Inspiration Day op 26 maart in Brussel. Kijk voor meer informatie op http://www.financeinspirationday.com/.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>