Maak het uzelf wat makkelijker

Geplaatst op door Johan Mine

Businessmen looking at blueprintsKomt u na de vakantie ook terug naar kantoor met niets dan goede voornemens? U zult efficiënter werken, zodat u meer tijd heeft voor ‘de leuke dingen van het leven’. U zult de marges wat opdrijven, zodat u iets meer verdient aan al dat harde werken. En u zult creatiever, innovatiever en vlotter werken, om uw concurrentie voor te blijven.  

Veel kans dat die voornemens na een paar weken – of misschien zelfs dagen – al in de koelkast verdwijnen. Onze tip? Denk even richting ERP. Met een goed ERP-systeem wint u tijd, krikt u uw marges op en blijft u de concurrentie voor. U heeft al een ERP-systeem maar dat helpt u niet voldoende? Dan is het misschien tijd voor een kritische blik …

38% tijdwinst bij besluitvorming

Een recent onderzoek van de Aberdeen Group heeft aangetoond dat 96% van de groeiende, bloeiende ondernemingen een ERP-systeem in huis heeft. Met dat platform krijgen ze veel beter inzicht in de status van hun business, kunnen ze backofficeprocessen standaardiseren en wisselen ze vlotter gegevens uit met leveranciers, klanten, enz. Kortom, het platform maakt hen het leven makkelijker. En het levert nog veel meer voordelen op. De infographic van Aberdeen zet een pak voordelen op een rijtje. Wij pikten er drie uit: 10% meer winstmarge, 50% meer mogelijkheden om zelf rapporten te genereren en 36% tijdwinst bij het nemen van beslissingen. Klinkt overtuigend, niet?

10 waarschuwingssignalen

Misschien bent u al langer overtuigd van de voordelen van ERP en koos u jaren geleden al voor zo’n oplossing. Helpt uw bestaande systeem om tijd en geld te besparen en om te groeien? Of heeft u nu en dan wat twijfels? Wij stelden voor u een checklist samen. Antwoordt u ‘nee’ op het merendeel van deze 10 vragen, dan heeft uw bestaande systeem misschien toch een upgrade nodig.

Ondersteunt uw oorspronkelijke leverancier uw pakket nog?

  1. Zijn er nog voldoende werknemers die het systeem door en door kennen?
  2. Is uw systeem meegegroeid met uw bedrijf, m.a.w. worden alle activiteiten, eventuele zusterbedrijven en nieuwe technologie (denk aan mobility of e-commerce) nog ondersteund?
  3. Krijgt u nog steeds vlot toegang tot alle gegevens die u nodig heeft voor een goede rapportering?
  4. Ondersteunt uw ERP-systeem uw financiële team voldoende bij jaarafsluitingen, prognoses, cashbeheer, enz.?
  5. Heeft het systeem alle of toch de meeste van uw manuele taken vervangen?
  6. Een ERP-pakket mag u niet het gevoel geven dat u in een keurslijf zit: als uw bedrijfsprocessen veranderen, moet ook uw ERP-pakket volgen. Laat uw ERP-pakket die flexibiliteit toe?
  7. Zijn uw werknemers enthousiast over het systeem? Vinden ze dat het pakket hen voldoende ondersteunt en gebruiksvriendelijk is?
  8. Werkt uw ERP-systeem vlot samen met dat van klanten en leveranciers?
  9. Heeft u het gevoel dat u competitiever (of minstens even competitief) bent dan uw concurrenten? Staan uw prijzen even scherp, zijn uw leveringstermijnen even strak en lopen uw processen even gesmeerd?

Als u op de meeste vragen hierboven ‘nee’ antwoordt, moet er een lichtje gaan branden: uw ERP-systeem remt uw organisatie af. Wilt u dat voornemen om beter, sneller en kostenefficiënter te werken echt realiseren, dan is zo’n ERP-systeem geen goede zaak en overweegt u beter een alternatief.

Een goede voorbereiding

Omdat de stap naar zo’n nieuw platform – of naar een ERP-systeem, tout court – een grote impact heeft op uw organisatie, pakt u de overgang best zorgvuldig aan. Breng uw pijnpunten in kaart, kijk kritisch naar uw bestaande processen en definieer welke IT-strategie (software en infrastructuur) u nodig heeft om uw processen te verbeteren en uw huidige en toekomstige doelstellingen te bereiken. Lijst daarna uw prioriteiten op. Met de hulp van een ERP-specialist kunt u ten slotte een businesscase uitwerken, die u zicht geeft op de kosten en baten van uw project. In een vorige blog ‘Slim op weg naar een ERP-pakket’ hebben we een paar cruciale tips gedeeld voor een vlotte ERP-implementatie. Lees de blog nog eens na of download onze whitepaper ‘Hoe bereidt u zich het best voor op een ERP-project?

Waren deze tips nuttig? Deel ze met collega’s! Voor wie twijfelt aan zijn bestaande ERP-systeem: download de whitepaper hier boven die dieper ingaat op de 10 waarschuwingssignalen. Wilt u meer lezen? Klik hier om onze bibliotheek van informatie te ontdekken.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>