Trusted Data Discovery en Business Intelligence: een hele mondvol

Geplaatst op door Iver van de Zand

Business meetingIn een vorige blog spraken we over Self Service Business Intelligence (BI), BI Reporting en BI Dashboarding en raakten we even het topic ‘integratie’ aan. Wat is er nodig opdat Self Service BI, BI Reporting en BI Dashboarding naadloos met elkaar zouden kunnen samenwerken? Data governance! Wat dat precies inhoudt? Laten we beginnen bij self service of Agile tooling.

Als we eindgebruikers agile tools aanreiken voor Self Service BI ontstaan er bijna per definitie datasilo’s. Quasi alle vendors capteren immers de brondata (typisch een datawarehouse of Operational Data Store/ODS) en schrijven die apart weg om er vervolgens visualisaties en analyses op uit te voeren. Op zichzelf niets mis mee, maar wat als het aantal gebruikers of de datavolumes (Big Data) sterk groeien? De silo’s worden gigantisch en creëren een niet te beheersen spinnenweb van dataclusters. En wat als de metadata verandert? Wie moeten we informeren als een bronsysteem tijdelijk uitvalt? Het is onmogelijk om dit systeem stabiel te houden.

iconSAP Lumira Server – en SAP Lumira Cloud – werkt anders. SAP Lumira biedt indrukwekkende manieren om data te exploreren en te visualiseren. Die mogelijkheden worden gekoppeld aan de kracht van het SAP BI-platform, via Trusted Data Discovery (TDD). Doordat SAP Lumira Server gebruikmaakt van de Centrale Management Console (CMC) van de BI-suite, kunnen gebruikers, gebruikersgroepen en rollen worden gedefinieerd en kan worden aangegeven wie al dan niet tot welke gegevens toegang heeft. De metadata die centraal worden beheerd, blijven bewaard. De voordelen:

  • veel lagere TCO omdat alle autorisaties en metadata op één plaats beheerd worden
  • één versie van de metadata die voor alle managementinformatie van toepassing is
  • een oplossing die écht schaalbaar is
  • vlotte
    integratie met andere componenten uit de BI-suite, onder andere door gebruik van dezelfde Universe

Dankzij Lumira Server krijgt u via één portal toegang tot alle(!) BI-componenten van Self Service, Dashboarding, Analyses en Reporting. De mogelijkheden zijn eindeloos. Door bijvoorbeeld alle componenten gebruik te laten maken van een en dezelfde Universe, kunt u alle aspecten van BI integreren. De dashboards, rapporten, analyses en self service-functionaliteit maken gebruik van dezelfde metadata, dezelfde autorisatieregels en dezelfde security. Zo krijgt u een schaalbare, beheersbare en betrouwbare oplossing tegen een lagere TCO.

Kunnen we nog een stap verder gaan? Uiteraard. Wat als we als bron een in-memoryplatform als HANA zouden gebruiken? Dan kunt u zelfs met Operational Business Intelligence aan de slag! Een mooi verhaal voor een volgende keer …

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>