Uw business transformeren? Probeer het ‘Value First’ concept!

Geplaatst op door Jürgen Thielemans

Construction Workers on RoofHeel wat bedrijven waar ik mee samenwerk, willen innovaties die onmiddellijk waarde opleveren, zonder te moeten wachten op een volledige transformatie van hun onderliggende IT-landschap. Jarenlang werkte IT echter omgekeerd: pas als alle systemen en masterdata waren geconsolideerd en geharmoniseerd was er ruimte voor meer innovatieve oplossingen.

Dankzij het HANA-platform en het gebruik van PACE LAYERING kan SAP deze benadering omkeren. HANA en PACE LAYERING zorgen ervoor dat een innovatie het bestaande IT-landschap niet dooreen hoeft te schudden. Enkel als je bedrijf klaar is voor de volgende stap, wordt het IT-landschap aangepakt. Op die manier wordt innovatie snel realiteit.

 

Het concept van PACE LAYERING werd geïntroduceerd door Gartner. Het uitgangspunt: de verschillende systemen in een IT-landschap van een bedrijf moeten niet allemaal op hetzelfde moment of met dezelfde frequentie veranderd of vernieuwd worden. PACE LAYERING onderscheidt drie verschillende lagen:

 

–        Systems of Record: core systemen die niet vaak veranderen (met uitzondering van wettelijke en fiscale systemen), zoals ERP-systemen;

 

–        Systems of Differentiation: onderscheidende applicaties die sneller moeten bijgewerkt worden, om tegemoet te komen aan veranderingen in de sector of om zich te differentiëren van concurrenten;

 

–        Systems of Innovation/Engagement: innovatieve systemen die razendsnel kunnen veranderen, i.e. applicaties die nieuwe businesskansen ondersteunen of in de hand werken en het bedrijf zo een competitief voordeel geven.

 

Jurgen1

 

 

In de traditionele IT-benadering waren consistente masterdata en uniforme processen een voorwaarde om een innovatieproject in gang te zetten. Dit impliceerde dat bedrijven hun ERP-systeem eerst moesten aanpassen, om het in lijn te brengen met het nieuwe Business model, voor ze een vernieuwende applicatie konden uitwerken. Het duurde, met andere woorden, ontzettend lang voor de waarde van de vernieuwing tastbaar was voor de klant. Alsof u uw huis zou afbreken omdat u een nieuw kleurtje wil in de woonkamer.

 

Bedrijven die het HANA-platform gebruiken, moeten niet ‘laag per laag’ werken. We zouden HANA kunnen bekijken als een atomische Data Lake en de applicaties in elke laag als views op die data. Als deze concepten worden gecombineerd met snelheid en met functionele capaciteiten (bv. ‘on the fly’ nieuwe datamodellen bouwen), dan moet niet langer alles opgeruimd zijn VOOR we de vernieuwende systemen, die echt toegevoegde waarde leveren, implementeren. Tal van implementaties hebben het succes van deze aanpak bewezen. Zo is de implementatie van SAP Simple Finance als Central Journal een prima manier om de legacysystemen te verbinden met het nieuwe HANA-model. Dit is een goed voorbeeld van de ‘System of Record’-laag die we vandaag kunnen aanbieden. Belangrijk: bedrijven kunnen kiezen om met elke laag van het PACE LAYERING-model te werken. Ze nemen gewoon de laag die voor hen het vlotst waarde oplevert.

 

Jurgen2

 

Met andere woorden, elke laag van het model staat voor de implementatiefase van een typisch transformatieproject. Fase 1 is de implementatie van ‘Systems of Record’ over geografische gebieden/businessunits heen. Fase 2 is de verandering en implementatie van ‘Systems of Differentiation’. Fase 3 levert de innovatiesystemen op waar de ECHTE waarde zit. Dankzij het HANA-platform kunnen klanten kiezen om voorrang te geven aan de ‘Systems of Innovation’, zodat ze in een mum van tijd voordeel halen uit de implementatie. Als de tijd rijp is, kunnen ze dan ruimte maken voor de grotere, meer tijdrovende transformatie (indien de middelen beperkt zijn).

 

Jurgen3

 

Ideeën voor nieuwe, innovatieve applicaties ontstaan door samen te denken met mensen uit de business. Vaak is het antwoord van IT dat de applicatie ENKEL tot stand kan komen na een transformatie die consistente masterdata oplevert. Dankzij de kracht van HANA kunnen klanten nu kiezen of ze voor de volledige transformatie gaan of eerst tijd maken voor applicaties die onmiddellijk waarde opleveren.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Engels, Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>