Waarom storytelling in Business Intelligence zo aanslaat

Geplaatst op door Iver van de Zand

StorytellingNooit meegemaakt? U krijgt een email van uw manager met de vraag snel uit te zoeken waarom er toch plots zoveel backorders zijn in locatie X, of waarom we ineens terrein verliezen aan de concurrentie in provincie Y. In de mail wordt jou gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is. Je hebt geen idee waar te beginnen en start met het bij elkaar zoeken van de juiste data. Jullie datawarehouse biedt een hoop informatie voor je, maar vermoedelijk heb je ook nog een aantal losse bestanden nodig of data uit andere bronnen. “..of je morgenvroeg je conclusies en aanbevelingen kunt komen geven…“, voegt je manager er fijntjes aan toe.

Idealiter gebruik je in een dergelijk situatie een Agile BI tool voor data-exploratie. Deze tools stellen je in staat snel, visueel en zonder vooraf vastgelegd analysepatroon aan de slag te gaan. Daarnaast kun je met deze tools snel verschillende datasets combineren. Maar er is nog een reden: met Agile BI tools kun je storytelling inzetten.

Storytelling is het overbrengen van gebeurtenissen met beelden, plaatjes en grafieken, waarbij dikwijls gebruik wordt gemaakt van improvisatie. Het overbrengen van een korte en heldere conclusie is namelijk veel krachtiger op basis van visualisaties. Bij storytelling worden verschillende visualisaties – met andere woorden: verschillende aspecten van het probleemgebied – overzichtelijk bij elkaar gebracht in een frame. Dat frame vertelt jouw verhaal. De ontvanger kan elke visualisatie aanklikken en direct de onderliggende data bekijken. Aan je frame kun je een control-box toevoegen die maakt dat bijvoorbeeld je manager, zoals in voorgaand voorbeeld, zelf nog extra filtering kan doen. Zo worden jouw conclusies van het probleem in één overzicht tastbaar, helder en verwerkbaar.

Story telling in BI

 

 

 

 

 

 

Storytelling is extreem krachtig en, zoals ik in een eerdere blog omschreef, een blijvende trend. Het biedt immers een aantal unieke eigenschappen:

• In één oogopslag een visualisatie van verschillende aspecten van een probleemgebied
• Een zeer krachtige en éénduidige manier van communicatie
• De ontvanger van de story kan snel op een visualisatie inzoomen voor meer detail
• Stories kunnen worden gedeeld en zijn op te slaan; dus herbruikbaar
• Bij storytelling kunnen meerdere visualisatietechnieken worden gecombineerd in een frame: datagrafieken, tekst boxen, control boxen, plaatsjes en afbeeldingen
• Stories kunnen beschikbaar worden gemaakt in BI-portals
• Agile tools met storytelling zijn heel toegankelijk, makkelijk bruikbaar en dus direct inzetbaar voor eindgebruikers

SAP Lumira is een tool met verregaande mogelijkheden voor storytelling. Benieuwd hoe je met Lumira storytelling kunt inzetten? Bekijk dan de volgende video:

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>