Welke BI-functionaliteit gebruikt u wanneer? Een evenwichtsoefening!

Geplaatst op door Iver van de Zand

1

Hebben we niet allemaal soms het gevoel dat we op een slappe koord dansen, als we moeten beslissen welke BI-functionaliteit we BI-gebruikers aanbieden? Gebruikers hebben allemaal de neiging om “terwijl ze eindelijk de kans hebben” zoveel mogelijk BI-functionaliteit te vragen. We kunnen hen uiteraard gewoon alle mogelijke features geven. Maar zowel u als ik weten dat dit tot een torenhoge TCO leidt, om nog maar te zwijgen over de hoge onderhoudskosten. Kortom: BI-functionaliteit toekennen is een evenwichtsoefening…

Hoe beslissen we dan welke gebruikers toegang krijgen tot welke functionaliteit? Eerst en vooral door onze gebruikers in categorieën onder te verdelen. Op basis van massa’s online blogs rond het onderwerp, heb ik 4 types BI-gebruikers gedefinieerd:

 

  • IT-specialisten die de BI-omgeving onderhouden: IT-specialisten die de technische BI-omgeving onderhouden en zorgen voor governance, systeemveiligheid, autorisaties, back-ups, population routines en beschikbaarheid.
  • Developers, architecten en leden van de BI Competence Centers (BICC): BI-specialisten die de BI-omgeving volop gebruiken en content creators die semantische lagen, managed dashboards, rapporten, datasets en metadata aanmaken.
  • Data-analisten en/of wetenschappers: Gebruikers van de BI-informatie die de BI-data en -informatie grondig onderzoeken en analyseren. Data-analisten en/of wetenschappers integreren ook (on-)gestructureerde data van buiten de BI-omgeving.
  • BI-consumenten: Medewerkers die gebruik maken van de aangeboden BI-structuren zoals datasets, storybooks, rapporten, cubes en dashboards.

 

Kernbeschouwingen rond BI-functionaliteit

Eens we de gebruikers in types hebben ingedeeld, beslissen we welke BI-functionaliteit we hen willen aanbieden. Om dat te bepalen, volgen we een reeks overwegingen die variëren in abstractieniveau. Op het hoogste niveau zijn er de kernoverwegingen, zoals de overwegingen hieronder, die onze keuze zullen beïnvloeden. Aan deze overwegingen zullen we prioriteit geven. Kernoverwegingen moeten trouwens deel uitmaken van de BI-roadmap van uw onderneming, die beschrijft hoe business drivers de BI-content en functionaliteit in een onderneming zullen beïnvloeden op lange termijn (3 tot 5 jaar). Omdat de BI-roadmap zo belangrijk is, zullen we er dieper op ingaan in een aparte blog.

Kernoverwegingen rond BI-functionaliteit omvatten:2

  • Cloud: moet de functionaliteit beschikbaar zijn in de cloud?
  • Mobile readiness: moet de functionaliteit beschikbaar zijn in een mobiele versie?
  • Adoption readiness: bent u bereid om uw gebruikers op te voeden?
  • Aanpasbaarheid: moet de functionaliteit op maat kunnen worden aangepast?
  • Contentcreatie: welk niveau van selfservice is er nodig?

 

Categorisatie volgens BI-functionaliteit

 

Hebben we de kernbeschouwingen in rekening gebracht, dan komen we tot het volgende abstractieniveau: we bepalen de specifieke ‘logische BI-functionaliteit’ die de gebruikers willen en vergelijken die met de beschikbare BI-componenten. Het BICC kan de ‘logische functionaliteit per rol’ op voorhand definiëren maar we moet die niettemin grondig afchecken met de gebruikers zelf, op basis van hun taken en hun ervaringen. Korte workshops met de gebruikers, waar u de dagelijkse takenlijst overloopt, zijn heel erg handig om te bepalen welke functionaliteit nodig is. Gebruikers kunnen, bijvoorbeeld, de mogelijkheid vragen om met hiërarchieën te werken of om rapporteringsgroepen op maat aan te maken.

De BI-roadmap is de perfecte plaats om alle ‘logische functionaliteit’ te bewaren en vast te leggen. Registreer de functionaliteiten per beschikbare BI-component, zoals rapporteringstools, OLAP tools, selfservice tools en managed dashboard tools.

Als ik met klanten praat, gebruik ik altijd de templates hieronder. Dit voorbeeld is gebaseerd op componenten van de SAP BI Suite en lijst een paar ‘logische functionaliteiten’ op die uw gebruikers zullen vragen. Trouwens, ik vertrouw op SAP Lumira om alles mooi te visualiseren…

3 4

 

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ce message est également disponible en Engels, Frans (Français)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>